bbqproof.nl Blog Onderhoud van de Kamado Joe Classic III

Onderhoud van de Kamado Joe Classic III

star_rate
Onderhoud van de Kamado Joe Classic III

Onderhoud van de Kamado Joe Classic III

‘Hoe onderhouden jullie je BBQ?’ is een vraag die wij regelmatig krijgen. Onze BBQ’s staan natuurlijk het hele jaar door aan en dan is het soms nodig ze in het zonnetje te zetten. Dan blijft de BBQ het meest optimaal functioneren en kan jij de lekkerste gerechten blijven bereiden, het hele jaar door.

Het onderhoud van een Kamado Joe Classic III, het type dat wij gebruiken, is niet heel ingewikkeld. Het is in hoofdlijnen in 3 stappen te doen. We beginnen met het as vrij maken van de BBQ, daarna richten we ons op het scharnier van het deksel en tot slot eindigen we bij de schoorsteen. Op deze manier werk je dus eigenlijk van onder naar boven. Afhankelijk van hoe vaak je jouw Kamado Joe gebruikt is het verstandig dit minimaal 1x per jaar te doen. Als hij echter wekelijks meerdere keren aan staat is het slim om dit elk kwartaal te doen.

Onderhoudstap #1: Firebox as vrij maken

In de firebox doe je de brandstof (houtskool!) om te grillen. Daarnaast regel je met de luchttoevoer de temperatuur in de BBQ. Dat de firebox schoon en netjes is, is dan ook erg belangrijk als je het ons vraagt. De as resten ontstaan door het gebruik van houtskool. Dit brandt nooit 100% op en daardoor blijft er as achter. Dit is overigens per houtskoolsoort verschillend. Hoe beter de kwaliteit hoe minder as vorming in de BBQ. Als je firebox vol ligt het as resten zal dit ten koste gaan van een efficiënte luchtcirculatie en dat is juist het aller belangrijkste bij het grillen met een Kamado.

Je begint door de houtskool mand uit je BBQ te tillen. Dit hoef je uiteraard niet weg te gooien, je kan het de volgende BBQ sessie zo weer gebruiken. Haal de platte ring van de firebox en haal de losse delen uit de kamado (ook de as lade). Verwijder met een borstel de resten houtskool. Als je de hele firebox uit de BBQ hebt gehaald zie je als het goed is precies wat we bedoelen. De BBQ ligt vol met fijne as resten. Haal met een borstel deze asresten weg. Dat is alles! Zet nu de firebox weer in elkaar. Let er goed op dat de aslade recht tegenover de opening staat. Dan voorkom je achteraf gepriegel (trust us, we’ve been there…;)). Nu is jouw kamado weer klaar voor gebruik.

Onderhoudstap #2: Aandraaien dome scharnier

Het deksel (dome) van de Kamado Joe is behoorlijk zwaar. Daarom zit er een groot en sterk scharnier op de kamado die er voor zorgt dat je met 1 vinger het deksel kunt openen en sluiten. Echter zal na veelvuldig openen en sluiten de veer in het scharnier iets losser komen te zitten waardoor het deksel niet meer uit zichzelf open blijft staan. Dit kan je makkelijk verhelpen door de rechtopstaande bout die in het scharnier zit aan te draaien. Hierdoor komt er meer spanning op de veer te staan waardoor het deksel weer open blijft staan op de hoogte die je zelf wilt. Voor het aandraaien van de bout gebruik je een steeksleutel nr. 15. Een paar slagen is al voldoende.

Onderhoudstap #3 Vet vrij maken van de schoorsteen

Door de schoorsteen in het deksel van de kamado komt alle rook en warme lucht die in de BBQ zijn geproduceerd. Daarnaast regel je hier mee ook de temperatuur. Als je de schoorsteen volledig open zet ontstaat er een soort zuiging die de brandstof binnen korte tijd enorm laat branden. Ideaal dus als je snel wilt starten met grillen.

Tijdens het grillen, zowel low&slow als high & fast, druipt er vet op het houtskool. Dit geeft natuurlijk die heerlijke lucht in je tuin. Echter mengt dit vet zich ook met de rook en die rookt gaat via de schoorsteen naar buiten. Hierdoor blijft er altijd wel wat vet achter in de schoorsteen die na verloop van tijd vast kan blijven zitten. Dit is met name zodra de BBQ is afgekoeld. Als de BBQ heet is wordt het vet zacht en heb je er minder last van. Je kan dit makkelijk oplossen door de schoorsteen met een piepklein (serieus niet te veel gebruiken) ontvetter vet vrij te maken. Dit wordt op alle internet fora afgeraden omdat de zeep in het keramiek kan trekken maar zolang je echt een minimale hoeveelheid gebruikt kan dit geen kwaad volgens ons.

Met deze 3 stappen kan je het hele jaar door optimaal gebruik maken van jouw Kamado Joe bbq. Als je dit een paar keer per jaar doet blijft de kamado het beste werken en heb je er altijd plezier van.

Disclaimer

Het volgende product in dit artikel is gesponsord:

Kamado Joe Classic III door Kamado Joe Nederland.

Thanks!

Niels

Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Andere Blogs

star_rate
Review: De Weber Summit Charcoal

In deze review nemen wij jou mee tijdens onze avonturen met de Weber Summit Charcoal. ...

Bekijk Review play_arrow
Review | De elektrische BBQ: SEVO Smart Control GT

Lees alles over de SEVO Smart Control GT Electrische BBQ!

Bekijk Review play_arrow