bbqproof.nl Blog Hoe vervang je het gasket / vilt van de Kamado?

Hoe vervang je het gasket / vilt van de Kamado?

star_rate
Hoe vervang je het gasket / vilt van de Kamado?

Hoe vervang je het gasket / vilt van de Kamado?

Een vraag die elke kamado bezitter een keer aan zichzelf gaat stellen. Want na verloop van tijd raakt het vilt op. Het laat langzaam los, tot op den duur het vilt los op de BBQ ligt. Tenminste zo ging het bij mij. En dan moet het vilt vervangen worden, maar ik kan je gerust stellen. Het stelt helemaal niets voor. In deze blog zal ik precies laten zien hoe je het beste het vilt in een kamado kan vervangen. Het ligt natuurlijk aan je gebruik maar bij mij duurde het ongeveer 3 jaar voordat ik het vilt moest vervangen. Want je weet #dontskipbbqday.

Allereerst even kort een introductie over het vilt zelf. Het vilt is ontworpen om de luchtstroom in de Kamado te regelen en te voorkomen dat er lucht ‘lekt’. Simpel gezegd is het een afdichting tussen het deksel en het onderstel van een kamado. Doordat de ‘lucht’ niet kan ontsnappen, behoud je een constante temperatuur in de kamado. Waardoor de kamado nog efficiënter werkt en de temperatuur nog beter kan reguleren. Het vilt wordt gemaakt van glasvezel en is daardoor hitte bestendig.

Vilt of gasket
Vilt of gasket is precies hetzelfde. Kamado Joe noemt het alleen een gasket, wat pakking betekend. Ze noemen het dus alleen anders. Dus of je nu een Bastard, Green Egg, Kamado Joe of ander merk in bezit hebt. Je heb glasvezel vilt nodig.

Zo vervang je het vilt in een Kamado.

Het vervangen van het vilt is heel eenvoudig. Hieronder zie je precies wat je nodig hebt en hoe je het vilt in 7 stappen kan vervangen.
Benodigdheden om het vilt in een kamado te vervangen.
– Glasvezel vilt
– Glasschraper
– Doek
– Aceton (puur of nagellak remover waar aceton in zit)
– Siliconen kit, optioneel (hitte bestendig)
– Schaar of stanley mes

Stap 1: Verwijder het vilt en de resten
Verwijder het vilt van de kamado en schraap met een glasschraper alle resten van het oude vilt van de kamado.


Stap 2: Ontvetten
Ontvet de rand waarop je het vilt wilt plakken met de aceton (of nagellakremover).


Stap 3: Vilt passend maken
Maak de vilt passend door deze al op de kamado uit te leggen. Laat de dubbelzijdigetape er nog opzitten. Meet goed uit en knip op maat.


Stap 4: Kitten (optioneel)
Smeer de ondergrond in met siliconen kit. Dit is optioneel, aangezien er ook al tape op het vilt zit. Dit heb ik gedaan voor extra versteviging. Let op, als je dit doet gebruik dan wel hitte bestendigde kit.

Stap 5: Verbinden
Plak de uiteinde aan elkaar met de bijgeleverde zwarte verbindingstape.


Stap 6:Plakken
Haal een stukje tape los van het vilt en begin met het tapen op de kamado. Doe dit helemaal en plak goed vast.

En klaar ben je weer! Sluit de deksel en laat de tape ca. 24 uur hechten.

 

Disclaimer

Het vilt voor de Kamado Joe is gesponsord door Kamado Joe

Bastiaan

BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

Nieuwste recepten

Bastiaan Oude kaas BBQ burger | De Amsterdamse borrelplank

De klasseke Amsterdamse borrelplak in de vorm van een burger

Bekijk recept play_arrow

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Andere Blogs

star_rate
Winter Win Weken met BBQproof!

Het einde van het jaar is in zicht en we kunnen wel zeggen dat 2019 fantastisch ...

Bekijk Blogs play_arrow
Kerntemperatuur van je vlees of vis op de BBQ

De kerntemperatuur van vlees, vis of kip! Toch vrij belangrijk wanneer je een heerlijke 

Bekijk Tips & tricks play_arrow