bbqproof.nl Blog De pelletgrill – de BBQ van de toekomst?

De pelletgrill – de BBQ van de toekomst?

star_rate
De pelletgrill – de BBQ van de toekomst?

De pelletgrill – de BBQ van de toekomst?

De laatste jaren zie je ze steeds vaker voorbij komen: pelletgrills. Dit type grill is in Amerika al enorm populair maar begint in Nederland ook steeds vaker zichtbaar te worden. Dat komt natuurlijk door marketingcampagnes maar ook tijdens BBQ wedstrijden wordt hij vaak gebruikt. Wij hebben zelf nog nooit met een pelletgrill gewerkt maar omdat steeds meer grote merken er een ontwikkelen of al hebben ontwikkeld vonden wij het tijd om ons eens goed in dit onderwerp te verdiepen. Wij hebben namelijk het (inmiddels flinke onderbuik) gevoel dat het hier niet bij blijft. In deze blog hopen we wat meer duidelijkheid te krijgen over dit hele fenomeen. Have fun!

Wat is een pellet grill?

We beginnen met een kort geschiedenislesje. Een pelletgrill is een soort BBQ die werkt met kleine hout’pellets’ (duh). Dit zijn geperste korrels van hout die vaak gebonden zijn met een natuurlijk bindmiddel. Deze brandstof is niet nieuw. Er zijn al lange tijd kachels te koop waar je deze korrels voor gebruikt. Sterker nog, wikipedia zegt zelfs dat het is begonnen tijdens de oliecrisis in 1973 als duurzame oplossing voor het verwarmen van je huis. Ver voor onze tijd dus haha!

De eerste pelletgrill is ontwikkeld door meneer Traeger (dit is op het moment ook een van de bekendste pelletgrill merken). Deze beste man bouwde al kachels die werkte met pellets maar op een gegeven moment bedacht hij een soort smoker die werkte met dezelfde brandstof. Net als in z’n kachels werkte deze smoker met een elektrische ontsteking die de houtkorrels ontbrandde. De eerste pelletgrill was geboren!

Kortom: Een pelletgrill is dus een grill waarbij je door middel van een elektrische ontsteking houtkorrels in brand zet en de warmte gebruikt om je gerechten te bereiden. Simpel toch? Nou, er zit toch meer techniek achter dan je zou denken. Er zit bijvoorbeeld een ingenieus aanvoer systeem voor de pellets ingebouwd. De temperatuur wordt digitaal geregeld (soms zelfs met Wifi of Bluetooth) dus je hoeft er niet continu bij te blijven. Daarnaast is de isolatie vaak zo goed dat hij zeer stabiel op temperatuur blijft. Best handig!

Wat is het verschil tussen een pelletgrill en een reguliere BBQ?
Het begint natuurlijk bij de brandstof. Waar je bij een traditionele BBQ met houtskool of briketten werkt, brandt een pelletgrill geperste houtkorrels op. Het tweede verschil zit hem in het regelen van de temperatuur. Waar je bij BBQen telkens weer een battle royale tegen de elementen hebt, is de pelletgrill de stille willie die je niet hoort maar wel al het werk verzet. Je stopt namelijk de stekker in het stopcontact en je bent klaar om te grillen. Je stelt namelijk een gewenste temperatuur in en het apparaat regelt de rest. Uiteraard zie je dit ook bij de betere gas- en elektrische barbecues maar héé, die werken niet met hout hè! Een pelletgrill is dus een soort symbiose tussen natuur en techniek. Sow, dat klinkt mooi zeg.

Wat kan je met een pellet grill?
In principe kan je er alles mee wat je ook op een BBQ kunt. Je kan de apparaten namelijk instellen op bijna elke gewenste temperatuur. Je kan dus op lage temperatuur roken of een mooie steak op hoge temperatuur grillen.

Waarom zou je kiezen voor een pelletgrill?
Simpel: gemak. Omdat de temperatuur beheersing digitaal is geregeld hoef jij je geen zorgen te maken of jouw pulled pork na een nachtje grillen onder de 100°C is geweest. Deze is nagenoeg gegarandeerd stabiel. Daarnaast zijn het vaak redelijke bakbeesten. Je kan dus een hoop dingen tegelijk klaarmaken. Met feestjes en partijen is dit erg makkelijk natuurlijk!

Is een pelletgrill BBQproof?

Voor het beantwoorden van deze vraag moeten wij puur op ons gevoel af gaan. Wij hebben namelijk nog niet gewerkt met een pelletgrill. Het is eigenlijk gewoon een oven die je gerecht een rooksmaak geeft. Qua beleving is het dus wat minder interessant zou je zeggen. Daarnaast werkt het apparaat op elektriciteit. Je hebt dus eens stopcontact nodig om hem te gebruiken.

Echter als we uitgaan van de ontwikkelingen in de ‘scene’ moeten we de vraag met ‘ja’ beantwoorden. Grote merken als Weber en Kamado Joe komen niet voor niets beide met een nieuwe pellet grill op de markt. Het lijkt er dus op dat er wel toekomst in deze apparaten zit.

Het gemak en gebruik van een duurzame brandstof spreekt ons zeer zeker aan. Wij kunnen dus eigenlijk niet wachten tot we kunnen beginnen met het testen van zo’n grill! Wordt vervolgd!

Niels

Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

Nieuwste recepten

Bastiaan Babi ketjap pulled pork

Dompel je onder in de typische Indonesische keuken met dit babi ketjap recept .

Bekijk recept play_arrow

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Andere Blogs

star_rate
De Kamado BBQ

De Kamado BBQ wordt steeds populairder. Maar waar moet je nou op letten bij de aanschaf van zo'n mooi apparaat?

Bekijk Blogs play_arrow
Review: de Weber Grilling Hub en Connect App

Met dit apparaat en app kan jij altijd en overal de lekkerste gerechten maken.

Bekijk Review play_arrow