bbqproof.nl Blog De lekkerste kant-en-klare kiprollade van BBQ | Tips & tricks

De lekkerste kant-en-klare kiprollade van BBQ | Tips & tricks

star_rate
De lekkerste kant-en-klare kiprollade van BBQ | Tips & tricks

De lekkerste kant-en-klare kiprollade van BBQ | Tips & tricks

De kiprollade is waarschijnlijk één van de bekendste rollade’s in Nederland. Heerlijk gekruidde kippendij opgebonden in een netje. Mijn schoonmoeder bereidde deze rollade altijd in een hapjespan en dan lekker eten met een goede klodder satésaus erover, heerlijk!

Misschien heb jij net een kiprollade gehad van je werkgever of komt je vrouw/man net bij de poelier vandaan met een kiprollade die jij mag grillen op de BBQ. Maar hoe maak je deze kant-en-klare kiprollade klaar op de BBQ?  In deze blog geef ik een aantal tips hoe je het beste een kiprollade kan grillen én vooral wat je niet moet doen!

Let op met het kruiden van de rollade

Een kippendij rollade is vrijwel altijd al gemarineerd of gekruid. Elk stukje kippendij wordt gekruid en daarna bij elkaar gebonden met een een net eromheen. Wees daarom voorzichtig met je BBQ rub. Ik weet het is verleidelijk om flink wat kruiden over de rollade heen te strooien maar doe dat niet (ik kan het weten). De rollade wordt dan veeeel te zout en is niet lekker meer. Wees dus heel voorzichtig met het kruiden of gebruik een rub zonder zout.

Het grillen van de rollade

Bereid de rollade altijd indirect op de BBQ. Dat wil zeggen, niet boven de kolen. De kiprollade is vrij dik dus als je deze direct boven de kolen gaat bereiden wordt de buitenkant zwart en is de binnenkant nog rauw. Zorg dus voor een indirecte zone van 170-200°C en gebruik een thermometer. Je kan er voor kiezen om de rollade volledig indirect te bereiden tot een kerntemparatuur van 72°C of je kan kiezen voor de reverse sear methode. Met de reverse sear methode bereid je de kiprollade eerst indirect en het laatste deel nog even direct boven kolen. Je krijgt dan nog een heerlijke krokante korst. Doe dit niet te lang, want wederom wil je niet dat de rollade zwart wordt. Als je hiervoor kiest, bereid de rollade dan eerst indirect tot 68°C en gril de rollade dan af tot een kern van van 72°C. Wanneer je direct boven de kolen gaat grillen, ga dan niet affakelen. Het ziet er misschien leuk uit maar door de vlammen gaat de buitenkant juist verbranden. Rol de rollade dus heen en weer.

Roken met hout

Als extra smaakmaker kan je nog rookhout toevoegen aan de BBQ. Gebruik dan het liefst houtchunks, deze zijn ideaal voor de indirecte methode. Ze roken namelijk langzaam en geleidelijk. Qua hout kan je alle kanten op, gebruik appel of ander fruithout voor een zachte rooksmaak, beuk voor een ‘normale’ rooksmaak en hickory voor een uitgesproken en krachtige rooksmaak.

Heb je geen chunks maar houtsnippers? Week deze dan niet in water! Dit zorgt alleen voor verdamping en laat de temperatuur van je houtskool/briketten zakken. Maak van aluminiumfolie een bakje en leg daar de snippers in. Prik wat gaatjes aan de bovenkant en leg op het houtskool. De snippers gaan dan smeulen en zal ook langzamer gaan roken.

De rollade lakken

Zelf vind ik het lekkerst om de kiprollade te lakken met een heerlijke laksaus (mango laksaus of spicy laksaus). Door tijdens het grillen om de 20 minuten te lakken, gaat de buitenkant van de rollade heerlijk karamelliseren. De rollade wordt dan heerlijk sticky en geef je een waanzinnige smaakbeleving mee. Als je de kiprollade gaat lakken, dan doe je dit ook weer in de indirecte zone. Mocht je in het bezit zijn van een braadspit, gebruik deze dan. De kiprollade blijft zichzelf dan bedruipen met de laksaus!

Alvast eet smakelijk!

 

Disclaimer

De volgende producten in dit bericht zijn gesponsord:

– Houtskool door ECHTGOED
– Kruiden door van Beekum Specerijen

Bedankt!

Bastiaan

BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

Nieuwste recepten

Bastiaan Oude kaas BBQ burger | De Amsterdamse borrelplank

De klasseke Amsterdamse borrelplak in de vorm van een burger

Bekijk recept play_arrow

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Andere Blogs

star_rate
Win een BBQ-pakket t.w.v. € 225!

https://youtu.be/VArwIKKDmuE Nog een paar weken en dan wordt er weer uitbundig Sinterklaas ...

Bekijk Blogs play_arrow
Kerstdiner Top 5: de lekkerste vegetarische recepten van de BBQ

Het Kerstmenu, leuk of toch stressen? Je wilt uitpakken en laten zien dat je met ...

Bekijk Inspiratie play_arrow