bbqproof.nl Blog De Kamado BBQ

De Kamado BBQ

star_rate
De Kamado BBQ

De Kamado BBQ

Je ziet ze overal: de kamado BBQ. Maar wat is eigenlijk een kamado? Wat kan je ermee en waarom zou je deze vaak dure BBQ’s kopen als je ook op een ‘gewone’ ketel BBQ kunt grillen? In deze blog nemen wij jou mee langs de belangrijkste punten zoals de kenmerken, onderhoud en natuurlijk ideale gerechten.

Wat is een kamado?

Een kamado is een keramische BBQ. Het idee komt oorspronkelijk uit Oost-Azië. Daar bakten ze al eeuwenlang gerechten in klei ovens met de bekende vorm. Echter hebben de Japanners het bekende model met de ei vorm bedacht. Slimme jongens dus! Funfact: kamado betekent in het Japans: ‘oven / haard’. Het grootste verschil tussen een ‘standaard’ ketel BBQ en een kamado is het materiaal. De kamado wordt gemaakt van sterk keramiek. Dit heeft de eigenschap dat het enorm goed tegen hitte kan en deze vast kan houden. Ideaal dus om te grillen op lage of juist hoge temperatuur. In principe kan een gewone BBQ dit ook alleen verliest deze sneller warmte en zul je iets ‘harder’ moeten werken om je temperatuur stabiel te houden.

Je hebt tegenwoordig enorm veel aanbieders van kamado BBQ’s. De bekendste is Green Egg, het befaamde groene ‘eitje’. Dit vooraanstaande merk is niet meer weg te denken uit het BBQ landschap en heeft ook enorm veel fans. Dat komt voornamelijk omdat zij als eerste met de kamado op de markt kwamen. Zij hebben dus erg veel ervaring in de ontwikkeling van hun keramiek. Hier zou zelfs de NASA bij betrokken zijn. Vet toch!

Een ander bekend merk is Kamado Joe. Dit Amerikaanse merk is de laatste jaren enorm aan de weg aan het timmeren. Wij hebben er zelf ook een en zijn echte fans geworden. Het materiaal is enorm stevig en duurzaam. Daarnaast is het een merk dat zich onderscheid door continu te innoveren met interessante accessoires. Een goed voorbeeld is de SloRoller. Een hulpmiddel om de rook tijdens low&slow sessies op een optimale manier door de BBQ te verspreiden.

Voor ons zijn dit de betere merken die verkrijgbaar zijn. Er zijn nog tientallen andere merken beschikbaar maar daar hebben wij geen directe ervaring mee. Onze voorkeur gaat er wel naar uit om goed na te gaan wat je met de BBQ wilt doen en hoeveel je te besteden hebt. Voor de bekendere merken betaal je over het algemeen meer. Echter is het wel zo dat je een kamado koopt voor de rest van je leven.

Een mooie winkel om veel kamado’s in het echt te kunnen bekijken is Kamado Express. Hier vind je naast bijna alle type kamado’s alles wat met buiten koken te maken heeft. Je kan er ook buitenhaarden en bijvoorbeeld OFYR kopen.

Hoe onderhoud je een kamado?

Onderhoud aan je kamado is erg belangrijk. Hoe beter je het mooie apparaat onderhoud hoe langer je er plezier van hebt. Er zijn een aantal punten die je altijd mee kan nemen in de schoonmaak. Dit zijn bijvoorbeeld het rooster, asbak (firebox) en schoorsteen.

Rooster
Op het rooster bak je jouw gerechten. Het is dan ook belangrijk deze schoon te maken na het grillen. Dit kan makkelijk door als de BBQ nog heet is deze te borstelen met een staalborstel. Als je de volgende keer jouw BBQ opstart kan je met wat olijfolie en keukenpapier nog het resterende roet weghalen. Bruine grillmark komt u maar!

Asbak
In de kamado bbq ontstaat na het grillen vrijwel altijd as (dit is minder bij goed houtskool). Door dit eens in de zoveel tijd (1x per kwartaal) weg te halen uit je asbak blijft de luchtcirculatie optimaal in jouw BBQ. Top dus!

Schoorsteen
Met de schoorsteen regel je de zuiging van de lucht in je kamado. Zet je hem helemaal open, dan gaat de temperatuur kneiterhard omhoog. Helemaal dicht kan de kamado uit gaan. Bij veel gebruik (vooral roken) kan het schoorsteentje door het vet wat stroever open en dicht gaan. Veeg als de BBQ heet is het vet weg met een stuk keukenpapier met een piepklein beetje groene zeep. Dan opent deze de volgende keer als een zonnetje!

Voor het onderhoud aan de Kamado Joe hebben wij trouwens een handige video gemaakt. Check deze hier!

De lekkerste recepten voor een Kamado

Aangezien je op een kamado bbq alles kunt maken wat je maar kunt bedenken is het lastig om een echt typisch gerecht te noemen. Daarom hebben we voor alle soorten bereidingen hieronder een samenvatting van recepten genoteerd. Dan kan je alles een keer proberen!

Low & slow
Spareribs, de ultieme klassieker als je het ons vraagt. De lekkerste spareribs bereid je in zo’n 6 uur op 110°C. Dat kan een kamado BBQ perfect.

High & fast
Steaks. Hallo, er gaat weinig boven een lekkere dikke steak direct gegrild boven het knisperende houtskool!
Je kan verschillende soorten steaks kiezen zoals ribeye, entrecote, cote de boeuf of diamanthaas!

Extreem heet
Pizza! Voor de perfecte pizza moet jouw BBQ een temperatuur hebben van zo’n 350°C. Dat is een (green) eitje voor een goede kamado!

Disclaimer

Voor het schrijven van dit artikel zijn wij gesponsord.

Niels

Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

Nieuwste recepten

Bastiaan Oude kaas BBQ burger | De Amsterdamse borrelplank

De klasseke Amsterdamse borrelplak in de vorm van een burger

Bekijk recept play_arrow

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Andere Blogs

star_rate
BBQ-blogger awards 2019!

Wij zijn net als vorig jaar genomineerd voor de beste BBQ-blogger van Nederland! Hoe vet is dat. :-)

Bekijk Blogs play_arrow
Kerstdiner

Het is bijna tijd voor het Kerstdiner, ben jij er al uit? Mocht je nog ...

Bekijk Inspiratie play_arrow
Review: de Weber Summit Kamado

Wij hebben de nieuwste Weber houtskoolgrill voor jou getest!

Bekijk Review play_arrow