bbqproof.nl Blog Dé 5 belangrijkste BBQ tips voor een geslaagde BBQ

Dé 5 belangrijkste BBQ tips voor een geslaagde BBQ

star_rate
Dé 5 belangrijkste BBQ tips voor een geslaagde BBQ

Dé 5 belangrijkste BBQ tips voor een geslaagde BBQ

Een BBQ heeft iets magisch. Ik herinner mijn vader die vroeger met een bezweet torso de vlammen van de aanmaakblokjes trotseerde om de BBQ aan de praat te krijgen. Terwijl de parels op straat vielen veranderde de berg houtskool langzaam in een kokend hete massa. De grootverpakkingen speklappen en saucijzen werden op een bord gelegd en aan vader gepresenteerd. Het hele rooster werd vervolgens vol gelegd met het vlees en toen kon de echte strijd beginnen. De achtertuin vulde zich met rookwolken en elke 10 seconden werd het vlees gedraaid. Na 10 schrijnende minuten was het eindelijk zo ver. Eten! Na twee happen zat je echter al vol omdat je stiekem jezelf al had vol gepropt met fruitsalade, huzarensalade en stokbrood met kruidenboter. Aaah nostalgie…

Tegenwoordig gaat het allemaal anders. De grilltechnieken zijn verbeterd en nu kijkt m’n vader tevreden mee als ik fraai aan het barbecueën ben. De afgelopen jaren heb ik enorm veel bijgeleerd (mede dankzij mijn zwager Bram, thx!). Deze ervaring heb ik proberen samen te vatten in vijf belangrijke tips die ik onmisbaar vind bij elke BBQ. Deze kan je nu voor €1,- downloaden op onze site….

…grapje! 😛

In ruil voor een glimlach presenteer ik hieronder de volgens ons belangrijkste zaken voor een geslaagde BBQ. Neem deze serieus en je zal versteld staan van het resultaat! Succes en #dontskipbbqday!

1. Neem de tijd

Barbecueën ‘BBQproof style’ kost tijd. Laat je hier niet door afschrikken want je krijgt er genietende vrienden voor terug. Het is belangrijk om de BBQ zijn werk te laten doen. Ga dus niet de temperatuur opstoken als je denkt dat het niet snel genoeg gaat, kortom ga niet staan ‘heujen’ bij de grill. Dat komt de kwaliteit van je kunsten niet ten goede. Trust us, we’ve been there. En als iemand aan je vraagt wanneer het vlees klaar is zeg dan: ‘het is klaar, wanneer het klaar is’.

2. Goed vlees en vis

Wij vinden het belangrijk om met goede producten te werken. Je wilt tenslotte genieten van je eten. Je stopt veel tijd en energie in de voorbereiding, let dan ook op de kwaliteit van het product. Kies dan liever voor een onsje minder, als je dan wel een goed stuk vlees of vis kan kiezen. Een goed stuk rundvlees herken je bijvoorbeeld aan kleine witte stukjes vet in het rode vlees. Intramusculair vet noem je dat. Ondanks dat mensen bij vet vaak denken van: “ieeeeewl”, vinden wij vet juist belangrijk. Vet geeft namelijk smaak aan je vlees. En het mooie aan intramusculair vet is dat het, zodra je het op hoge temperatuur grilt, vrijwel allemaal smelt en zich mengt met het vlees. Oef. Die zag je niet aankomen he? Dat betekent dus een smaakvolle steak op je bord! Vet lekker!

Grillen van de ribeye

3. Goede brandstof

Ook voor je brandstoffen geldt dat een goede kwaliteit houtskool/briketten beter werkt dan goedkope meuk. Met deze meuk blijf je maar bij gooien en pak je nooit die controle over je BBQ. Kies daarom voor hardhout. Dit brandt over het algemeen langer dan zachtere houtsoorten. Wij gebruiken vrijwel alleen Cubaans Marabu hout. Hier zijn wij erg tevreden over. Bij briketten zijn wij fan van de varianten op basis van kokos en met zo weinig mogelijk bindmiddel. Een zo hoog mogelijk aandeel van natuurlijk materiaal zorgt namelijk voor minder as en minder as betekent een betere controle over je BBQ.

BBQ vlog houtskool

4. Meten is weten

Heb je eindelijk een goede zak houtskool gekocht, je BBQ op temperatuur gekregen en een prachtig stukje vlees of vis gescoord. Heb je geen idee hoe je het klaar moet maken! Het is natuurlijk zonde om een prachtige ribeye zo ver te garen dat hij als schoenzool bij Broekhuizen of Heek kan worden verkocht. En dat alleen omdat jij dacht jij het wel kon voelen of het stukje vlees ‘medium rare’ was. Een kernthermometer biedt hier uitkomst. Deze steek je midden in je vlees of vis en verder hoef je dan eigenlijk niet op te letten. Je sluit de deksel en kan weer rustig bij je gasten plaats nemen. Mocht je nou niet weten hoe warm je vlees/ vis moet zijn; op BBQproof.nl staat een gemakkelijke temperatuurtabel om je te helpen de juiste kerntemperatuur te bepalen. Je kan al kernthermometers voor een paar euro kopen bij bijvoorbeeld de Ikea. Je kan ook je zakgeld nog even sparen en kiezen voor de iGrill deze werkt op Bluetooth. Dat is helemaal te gek want dan weet jij op afstand al of je gerecht klaar is. Nice!

5. Gereedschap

Tot slot is het handig maar ook veilig om met de juiste materialen te werken. Kies daarom ook voor een goede kwaliteit materiaal zoals tangen en spatels. Je wilt natuurlijk niet dat het vlees op de grond valt nadat jij stralend naar de BBQ huppelde om het eraf te halen. Dat zou een domper zijn. Eigenlijk geldt net als alle hiervoor genoemde punten: goedkoop is duurkoop. Spaar liever even door en koop goed materiaal in plaats van wekelijks op zoek naar een tang voor een paar euro bij de smit. Dan houd je mooi tijd over om te grillen! Wil je weten welk materiaal wij gebruiken? Lees dan eens deze blog.

Niels

Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Andere Blogs

star_rate
REVIEW Weber Smokefire Pellet grill

Is een pelletgrill de BBQ van de toekomst? Wij hebben de Weber Smokefire getest en laten in deze review weten wat wij er van vinden!

Bekijk Review play_arrow
Review: de Weber Summit Kamado

Wij hebben de nieuwste Weber houtskoolgrill voor jou getest!

Bekijk Review play_arrow
BBQ op vakantie

De beste tips voor barbecueën op vakantie!

Bekijk Blogs play_arrow