bbqproof.nl Blog Boek review: Het vuur de baas

Boek review: Het vuur de baas

star_rate
Boek review: Het vuur de baas

Boek review: Het vuur de baas

Op de cover van het boek; Het vuur de baas, van Dennis ‘noskos’ van Koutrik, siert de volgende tekst: Alle geheimen van het BBQ genootschap in één overzichtelijk handboek. Nou dat belooft wat; BBQ-geheimen..

HET boek voor de beginnende barbecueer!

En of er geheimen in staan! Het boek staat vol van handige tips en slimmigheidjes die je alleen kan weten als je er ook echt ervaring mee hebt. Welke barbecue kan je waar voor gebruiken? Wanneer gebruik je nu houtskool of briketten? Of welke houtsoort gebruik je nou voor het roken van kip?

BBQ kookboek review Noskos

BBQ kookboek review Noskos

BBQ kookboek review Noskos

BBQ kookboek review Noskos


Kortom het ideale boek voor de beginnende bbqer. Was er in onze tijd maar zo’n boek geweest. Had een hoop vlees, kolen en tijd gescheeld (en discussie, of niet Niels ;-))!

Wordt het vuur de baas

Ondanks dat het een boek is met veel theorie leest het erg makkelijk weg. Noskos leidt je als vriend hoogstpersoonlijk rond door de grote ‘BBQ-wereld’. Dit doet hij door je stapsgewijs mee te nemen langs alle facetten van het barbecueën. Dit heeft hij opgedeeld in de volgende hoofdstukken; materiaal, techniek, bereidingen, marinades/rubs/sauzen/injecties/pekels, wedstrijdbarbecueën, recepten, barbecuejargon, BBQ-afkortingen en kerntemperaturen (handig lijstje!).

BBQ kookboek review Noskos

BBQ kookboek review Noskos

BBQ kookboek review Noskos

BBQ kookboek review Noskos


 

Het mooie vind ik dat hij in de intro’s van een hoofdstuk je aan het denken zet of een vraag stelt. Hierdoor lees je het hoofdstuk nog gerichter en krijg je antwoord op jouw vragen. Één van zijn eerste vragen is bijvoorbeeld: Wat ga je met de barbecue doen? Daarna neemt hij je mee langs alle barbecues die er zijn. Van een kogelbarbecue en keramische barbecue tot een ugly drum smoker. Zelfs de gasbarbecue staat in het boek (say whaaat?!). Na dit hoofdstuk weet je dan ook welke barbecue je wilt hebben en kan je naar de winkel om een barbecue aan te schaffen. Of zoals hij zegt:”op Marktplaats staan ook goede barbecues…”. Dit soort tips maken het boek echt alsof noskos naast je staat en je nog even een tip influistert.

Gereedschap & techniek
Het vuur de baas word je natuurlijk niet alleen door de juiste barbecue. Het draait ook om je gereedschap en techniek. Ook dit komt ruimschoots aan bod in dit boek. Welke brandstof gebruik je, hoe steek je de BBQ aan, hoe houd je de BBQ onder controle? En welk gereedschap is essentieel? Wat erg fijn is, is dat hij de methodes in schetsvorm laat zien. Zo kan je precies zien hoe je de kolen in de BBQ kunt leggen.

 

Klassieke BBQ-recepten

Wat is een boek zonder BBQ-recepten? Inderdaad, daarom staan er in dit boek natuurlijk ook BBQ-recepten. Dit zijn niet zomaar recepten, er zitten namelijk een aantal BBQ-klassiekers tussen. Denk aan MOINK Balls (met uitleg van de noskos-rule), 1-2-3 Spareribs en de pulled pork. Deze toppers hebben Niels en ik al vaak gemaakt en móet je ook zeker eens gemaakt hebben!

BBQ kookboek review Noskos

BBQ kookboek review Noskos

BBQ kookboek review Noskos

BBQ kookboek review Noskos


 

Conclusie
Het ideale boek voor beginnende BBQ-er en handig om te gebruiken als naslagwerk. Hoe zat het ook alweer met…? Pak het boek erbij en je bent weer op de hoogte Dit is hét cadeau voor je vader, zwager of vriend die altijd weer zwarte speklappen van de bbq serveert.

Je kan het boek hier kopen:

Bastiaan

BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Lees meer

Alle reacties (1)

  1. Dankjewel voor de mooie review!

    Reactie door noskos op 05-07-2017 om 14:52

Laat een reactie achter

Nieuwste recepten

Bastiaan Babi ketjap pulled pork

Dompel je onder in de typische Indonesische keuken met dit babi ketjap recept .

Bekijk recept play_arrow

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Andere Blogs

star_rate
De Kamado BBQ

De Kamado BBQ wordt steeds populairder. Maar waar moet je nou op letten bij de aanschaf van zo'n mooi apparaat?

Bekijk Blogs play_arrow
BBQ op vakantie

De beste tips voor barbecueën op vakantie!

Bekijk Blogs play_arrow