bbqproof.nl Blog BLOG: De lekkerste biefstuk van de BBQ

BLOG: De lekkerste biefstuk van de BBQ

star_rate
BLOG: De lekkerste biefstuk van de BBQ

BLOG: De lekkerste biefstuk van de BBQ

De biefstuk. Als er 1 vleesgerecht vaak wordt genoemd als lekkerste stukje vlees van de BBQ is het de biefstuk wel. Biefstuk is eigenlijk een verbastering van het woord ‘beefsteak’ wat in het Engels een verzamelnaam is voor verschillende soorten (hierover zo meteen meer). Leuk weetje om mee af te trappen of niet!

Een malse biefstuk
Een goede biefstuk is er eentje die je bijna met een vork kunt snijden. Hij moet dus lekker mals zijn. De malsheid wordt onder andere bepaald door de hoeveelheid bindweefsel in het vlees. Hoe jonger het rund des te malser het vlees (daarom is kalfsvlees ook zo heerlijk mals).

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat jouw biefstuk een spier is. De mate van spiergebruik is dan ook van belang. Een spier zoals de ‘haas’ is nooit echt actief geweest. Dat geeft een slappere spierstructuur maar wel een enorme malsheid. Tot slot bestaan spieren uit lange ‘vezels’ die je moet onderbreken om eigenlijk de spanning er af te halen. Daarom is het ‘haaks op de draad’ snijden noodzakelijk.

Welke soorten biefstuk zijn er?

Als je het ons vraagt zijn er maar een aantal ‘echte’ biefstukken. Dit zijn de rib eye, entrecote, ossenhaas en kogelbiefstuk. Natuurlijk zal een echte slager jouw nog tientallen andere biefstukken kunnen vertellen maar dit is voor ons de echte ‘big four’. Uiteraard hebben wij hier een lichte voorkeur voor een biefstuk met wat vet (want vet is smaak) dus de rib eye spant wat ons betreft de kroon.

Biefstuk in het buitenland

Een veelvoorkomend probleem is dat je op vakantie niet precies weet wat je moet bestellen. Wij hebben onze telefoon vaak bij de hand om namen van gerechten snel te kunnen googelen. Belangrijk is dan ook om de basis biefstukken te kennen. Zo bestel je altijd jouw favoriete stukje vlees! Om jou te helpen hebben wij door jarenlang reizen een vertaal tabel gemaakt met alle veel voorkomende namen voor (onder andere) biefstuk in het buitenland! Denk aan de vertaling in het Engels, Frans en Duits. Deze tabel vind je hierrrrr. Bon Appetit!

Hoe bak je de lekkerste biefstuk op de BBQ?

Voor het bakken van de perfecte biefstuk op de BBQ heb je maar een paar dingen nodig. Uiteraard een BBQ waarbij je indirect moet kunnen grillen. Dit is belangrijk omdat een perfecte garing van een steak van ongeveer 300 gr. wordt bereikt door de ‘reverse sear’ methode. Hier bij grill je eerst indirect (weg van de kolen) en daarna direct (rechtstreeks boven de kolen). Daarbij is een (digitale) kerntemperatuurmeter handig. Hiermee weet je precies wat de garing van jouw biefstuk is. Zo kan het eigenlijk niet meer mislukken.

Tot slot heeft de biefstuk een algemene bereidingswijze die geldt voor alle soorten steaks. Het gaat vooral om welke garing jij het lekkerst vindt. Houd je van lekker rauw, gril het vlees dan tot een kern van 48°C en laat dan rusten. Wil je meer op safe spelen en hem medium? Dan is ee

n kerntemperatuur van 53°C perfect. Laat het vlees ongeveer 5 minuten rusten nadat je het van de BBQ hebt gehaald. Dan heb je het sappigste resultaat!

Bereiding
Zorg er voor dat de BBQ een temperatuur heeft van ongeveer 200°C. Leg de biefstuk op de indirecte kant van de BBQ. Wij eten een biefstuk het liefst ‘medium rare’. Daarom grillen wij de biefstuk indirect tot een kerntemperatuur van ongeveer 49°C. Daarna verplaatsen wij de steak direct boven de kolen. Hierdoor krijgt het vlees een boost qua temperatuur maar ook een lekker krokant korstje (Funfact: dat noem je de maillard reactie). Haal de biefstuk met een kerntemperatuur van 52°C van de BBQ en laat de rusten voor ongeveer 5 minuten. Snijd haaks op de draad en bestrooi naar smaak met peper en zout. Super simpel maar verschrikkelijk lekker! Eet smakelijk!

Niels

Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Andere Blogs

star_rate
BBQ op vakantie

De beste tips voor barbecueën op vakantie!

Bekijk Blogs play_arrow
Opening eerste Weber Original store

[caption id="attachment_2767" align="alignnone" width="5760"]

Bekijk Blogs play_arrow