bbqproof.nl Blog Alles wat je moet weten over barbecueën op een Gas BBQ

Alles wat je moet weten over barbecueën op een Gas BBQ

star_rate
Alles wat je moet weten over barbecueën op een Gas BBQ

Alles wat je moet weten over barbecueën op een Gas BBQ

De gas BBQ, de een is fan en de ander noemt het een ‘bordenwarmer’. Want ben je ‘echt’ aan het barbecueën als je een gas bbq gebruikt? Het is een mening die je vaak hoort. Wat ons betreft is het zeker een BBQ en kan je er uitstekend op barbecueën. In dit artikel vertellen wij hoe een gas BBQ werkt, wat de die typische BBQ smaak nu echt is, delen wij technieken en natuurlijk recepten.

Barbecueën kan tegenwoordig op honderden verschillende soorten BBQ’s. Van enorme houtskoolgrills tot kleine compacte elektrische barbecues, de keuze is enorm. Wij hebben de afgelopen jaren dan ook met best veel barbecues mogen werken. Dit was voornamelijk op houtskool/ briketten BBQ’s. De gasbarbecue behoorde tot de categorie waar wij eigenlijk niets van wisten. Echter hebben wij beiden sinds een aantal maanden een echte Gas BBQ in huis, namelijk de de Freestyle 425 en de Phantom Rogue SE 425 van Napoleon. En wij kunnen wel stellen dat wij onder de indruk zijn. Wij hebben deze BBQ’s intensief gebruikt, waardoor wij durven te stellen dat wij deze BBQ’s goed hebben leren kennen en de mogelijkheden van een gas BBQ goed hebben getest.

Is barbecueën op een gas BBQ, echt barbecueën?

Laten we starten met een oordeel dat veel fanatieke BBQers graag geven. Wij horen het zeer regelmatig en hebben vroeger misschien zelf ook wel eens gezegd dat BBQen op een gasbbq niet echt barbecueën is. Want de gas-aansteking doet al het werk voor je en je hoeft niet te spelen met de ‘elementen’. Ondertussen kijken wij hier wel anders naar. Want wat is precies BBQ? Wat ons betreft gaat BBQen om het samen zijn met vrienden of familie en lekker eten. Denk er maar eens over na, wanneer steek je de BBQ aan? Als je een feestje hebt, als je samen met je partner lekker gaat eten of als je een gezellig avondje met vrienden in de tuin zit. Welke BBQ je er dan bij pakt maakt helemaal niets uit, want je kan letterlijk elk recept op elk type bbq bereiden.

De smaak van echt BBQ

Het tweede grote oordeel dat wat ons betreft de prullenbak in kan, is dat een gas bbq geen echte BBQ smaak aan je gerecht geeft. Wij kunnen hier kort over zijn: dit is niet waar. Wij hebben diverse steak-smaaktesten gedaan op verschillende BBQ’s. Exact dezelfde steaks werden op verschillende BBQ’s bereid en wij moesten proeven met een blinddoek om, zelfs wij (als echte pro’s :-P) zaten er telkens naast. De ‘bekende grillsmaak’ komt namelijk tot stand omdat het vet in het product smelt door de hitte en druipt op de brandstof. In het geval van een gas BBQ zijn dit vrijwel altijd een soort hitteverdelers recht boven de branders. Deze worden gloeiend heet en zodra het vet hier op druipt geeft dit de typerende lucht en smaak aan je vlees. Daarnaast maakt de Maillard reactie het geheel af; dichtgeschroeid vlees heeft een lekker korstje (dit is gekaramelliseerd). Dit maakt samen met het vet de (smaak)beleving en mondgevoel compleet.

Je kan jezelf dus afvragen, wat is een typische BBQ smaak? Bij houtskool ligt het er bijvoorbeeld ook aan welke houtsoort je gebruikt. Hierover hebben wij een video gemaakt, waarin we ook blind proeven en er bij Marabu (spoiler) bijvoorbeeld vrijwel geen BBQ smaak vrij komt. Ben je dan wel aan het barbecueën wanneer je Marabu houtskool gebruikt? Wanneer je low & slow gaat barbecueën, zorgt bijvoorbeeld de houtsoort waarmee je rookt voor het grootste gedeelte de smaak. Niet het type barbecue. Met appelhout krijg je een hele subtiele rooksmaak voor je spareribs, terwijl hickory een diepe rooksmaak geeft. Wat is dan meer BBQ? Kortom, op een gasbbq kan je dus ook echt de ’typische’ bbq (rook)smaak creëren. Want dit ligt dus vooral aan de techniek en hulpmiddelen die je gebruikt.

Spareribs op een gasbbq

Waarom zou je kiezen voor Gas BBQ?

Tussen de regels door kan je hierboven al lezen waarom je kan kiezen voor een gas BBQ. Allereerst kan het zijn dat je een appartement hebt, een huurhuis of afspraken met de VVE waardoor je niet op kolen mag BBQen. Dan is een gas BBQ natuurlijk een uitkomst. Want een gas BBQ kan vrijwel alles wat ook op een kolen BBQ kan. Het enige wat wij kunnen bedenken is de techniek ‘cavemanstyle’, maar daar heb je niet perse een complete BBQ voor nodig.

Het grootste voordeel van een gasBBQ is het gemak, hij is in een korte tijd op de gewenste temperatuur. Je hebt dus geen excuus meer om te zeggen dat het veel tijd kost om de BBQ aan te steken. Een volgend voordeel is het gemak waarin je de temperatuur kan regelen. Met een simpele draai aan de knoppen stel je tot op de graad nauwkeurig de temperatuur in. Dit is beduidend meer werk bij een houtskool/ briketten BBQ. Zo kan je de BBQ ook direct uitzetten en een half uur later weer aan. Dat is bij een houtskool BBQ natuurlijk ondenkbaar. Maar net als bij een houtskool BBQ heeft het weer ook een grote invloed. Je zal je gas BBQ dus ook moeten leren kennen! Daarnaast is het schoonmaken van de BBQ ook super eenvoudig. Na je grillsessie de branders even op de hoogste stand en je borstelt het vuil zo van het rooster. Dit is overigens niet echt uniek want dit is ook mogelijk bij een houtskool BBQ.

De Napoleon Freestyle 425 en de Phantom Rogue Se 425

Uiteraard heb je heel veel verschillende gasbbq’s met elk zijn eigen specificaties. Vanuit onze ervaring kunnen wij dan ook alleen spreken over de Freestyle 425 en de Phantom Rogue. Een groot voordeel van de Freestyle is het enorme grilloppervlak. De grootte van het rooster, gecombineerd met het gemak, zorgen er voor dat je altijd snel voor je hele familie of vriendengroep kunt grillen. Hoe gezellig! Door het grote oppervlak heeft de Freestyle ook 4 branders, waardoor je nog flexibeler wordt met indirect BBQen. De Phantom Rogue heeft 3 branders maar heeft dan wel weer een achterbrander. Deze achterbrander zit er speciaal voor het spit. Je kan dan echt letterlijk als de poelier, heerlijke kippen braden op het spit! De Phantom Rogue is met zijn matte uitstraling verder een stuk luxer en ook de neonverlichting en verdere afwerking maakt van deze gas-BBQ echt een pronkstuk. Het absolute pluspunt van beide gas-BBQ’s is de sizzle zone. Hierop kan je tot wel 800°C(!) graden grillen. Perfect dus voor een reverse sear steak. En we kunnen je verklappen, dit is waanzinnig!

Wat ons betreft is een gasbbq altijd een goede keuze. Vooral voor mensen die iets meer gemak willen of niet altijd veel tijd hebben om te BBQen. Het is super makkelijk BBQen en qua smaak maakt het helemaal niet zo veel uit.. Het zal dan vooral een keuze worden op gevoel. Houd je van fikkie stoken en wil je vechten te de elementen om de perfecte temperatuur te krijgen? Dan is een houtskool bbq meer voor jou.

Wat kan een gasBBQ?

Direct- en Indirect grillen op een Gas BBQ

Een bekende techniek bij het barbecueën is de ‘direct en indirecte’ methode. Bij de directe methode gril je rechtstreeks boven de warmtebron zonder bescherming van bijvoorbeeld een plate setter/ warmteschild. Deze methode is natuurlijk ook met een Gas BBQ makkelijk uit te voeren. Je zet de branders vol aan en je grilt er recht boven. Dit is een ideale methode voor bijvoorbeeld een mooie steak, hele vis of stevige groenten.

Bij de indirecte methode gebruik je de BBQ meer als een oven. Je blijft weg bij de directe hitte (vandaar indirect) en grilt je gerecht op een gematigder temperatuur. Deze methode is ook mogelijk op een Gas BBQ. Het is hierbij wel wenselijk als je meer dan 1 brander en regelknoppen hebt. Je verdeelt dan je BBQ gemakkelijk in een directe en indirecte zone en kan je op gematigde temperatuur grillen.

Mocht je een Gas BBQ hebben met een enkele brander kan je met een aantal lagen aluminiumfolie een indirecte zone creëren. Het is dan wel belangrijk om bij je BBQ te blijven. Het folie wordt namelijk wel warm en dit kan soms toch te heet worden. Maar dat is niet anders dan op een kleine houtskool bbq.

Roken op een Gas BBQ

Voor de echte low en slow sessies van langer dan 5 uur wordt vaak gerookt. In eerste instantie zou je denken dat dit lastiger is op een gasBBQ maar niets is minder waar. Op een gas BBQ kan je zowel roken met houtsnippers, chunks of een plank. Een handige tool hiervoor is een rookbox. Deze zijn precies ontworpen zodat ze bovenop de branders gezet kunnen worden.

zalm roken op een gasbbq

Leuke recepten om te maken op een Gas BBQ

Op een Gas BBQ zijn eigenlijk alle BBQ recepten te maken die je ook op een houtskool BBQ mogelijk zijn. Het gaat er vooral om dat jij je gas BBQ kent. Maar dat is met elke BBQ zo. Zorg ervoor dat je weet hoe je de temperatuur beheerst en hoe je bepaalde technieken toepast. Dus in prinicpe kan je elk recept van onze website maken op een gas bbq. Wil je liever voorbeelden van specifieke gas BBQ recepten die wij hebben gemaakt? Bekijk dan onderstaande recepten die wij op de Napoleon gas BBQ hebben bereid:

  1. Gegrilde entrecote met zelfgemaakte truffeljus
  2. Japanse tonijnsteak met wasabimayonaise en wakame
  3. Beef Wellington van de BBQ
  4. Warm gerookte zalmzijde met italiaanse kruiden
  5. Gegrilde steak met sjalottensaus
  6. Teriyaki Spareribs
  7. Gyros van het spit met Griekse groenten

Disclaimer

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Napoleon.

De volgende artikelen in dit artikel zijn gesponsord:
– Napoleon Freestyle 425
Napoleon Phantom Rogue SE 425

Bastiaan

BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

Nieuwste recepten

Bastiaan Oude kaas BBQ burger | De Amsterdamse borrelplank

De klasseke Amsterdamse borrelplak in de vorm van een burger

Bekijk recept play_arrow

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Andere Blogs

star_rate
Kerstdiner Top 5: de lekkerste visgerechten van de BBQ

Het Kerstdiner zorgt elk jaar weer voor de nodige stress in de keuken. Ergens snappen ...

Bekijk Blogs play_arrow
De beste BBQ blog van 2022

Hoera, wij zijn de beste BBQ blog van 2022!

Bekijk Blogs play_arrow
Kerntemperatuur van je vlees of vis op de BBQ

De kerntemperatuur van vlees, vis of kip! Toch vrij belangrijk wanneer je een heerlijke 

Bekijk Tips & tricks play_arrow