bbqproof.nl Blog&Vlog Kerntemperatuur van je vlees of vis op de BBQ

Kerntemperatuur van je vlees of vis op de BBQ

star_rate
Kerntemperatuur van je vlees of vis op de BBQ

Kerntemperatuur van je vlees of vis op de BBQ

De kerntemperatuur van vlees, vis of kip! Toch vrij belangrijk wanneer je een heerlijke cote de boeuf, warm gerookte zalm of mals kippetje met een perfecte garing wil serveren aan je gasten. En ik ben geen chef-kok die met zijn magische vingers kan voelen of het vlees al een kerntemperatuur van 48 graden heeft bereikt. Voor mij geldt; meten is weten. Daarbij is de voedselveiligheid ook van belang, je wilt niet dat je gasten ziek worden. Het maakt misschien wat minder indruk maar ik gebruik altijd lekker trouw mijn iGrill 2 (deze thermometer werkt op bleutooth, dus kan ook nog binnen blijven zitten :-P). Dan weet ik precies wanneer ik het vlees van de barbecue moet halen en kan laten rusten. Overigens wordt de voedselveiligheid niet alleen gegarandeerd door de temperatuur, zorg altijd voor vers stukje vlees, kip of vis!

Direct naar de kerntemperatuur van:
1. Rundvlees
2. Lamsvlees
3. Varkensvlees
4. Gevogelte(kip)
5. Vis
6. Wild

1. Kerntemperatuur rundvlees en kalfsvlees

Steaks
Onder steaks vallen onder andere: rib eye, entrecote, biefstuk, bavette, diamanthaas, tomahawk steak.

SteaksRare48-50°C
Medium rare51-54°C
Medium55-58°C
Medium well59-62°C
Well done>63°C

Braadstuk of vlees met bot
Onder braadstuk vallen onder andere: cote de boeuf, rosbief, chateaubriand, bovenbil. Eigenlijk is een braadstuk een groot stuk vlees aan één stuk.

BraadstukRare48-50°C
Medium rare51-54°C
Medium55-58°C
Medium well59-62°C
Well done>63°C

Bewerkt vlees
Bewerkt vlees zoals: gehakt, worst en hamburgers. Dit geldt dus voor bewerkt vlees uit de supermarkt. Weet je zeker dat je hamburger vers is, bijvoorbeeld gehakt van de slager of wanneer je het zelf gedraaid hebt. Dan kan je de burger gerust medium serveren.

Bewerkt rundvleesWell done70°C

Rundvlees BBQ-klassiekers
De brisket en shortribs verdienen een aparte plaats in dit rijtje. Beide zijn onderdelen van de rund en heuse BBQ-klassiekers. De shortribs en brisket worden uitsluitend low en slow bereid zodat het vet langzaam kan smelten en zich door het vlees kan mengen. Daarom is de kerntemperatuur van de brisket en shortribs ook heel hoog.

BBQ-klassiekersBrisket88-96°C
Shortribs85-95°C

2. Kerntemperatuur lamsvlees

Braadstuk of vlees met bot
Onder braadstuk vallen onder andere: lamsrack, lamsbout

BraadstukRare50-52°C
Medium56-59°C
Well done68°C

Bewerkt vlees
Bewerkt vlees zoals: lamsgehakt.

Bewerkt lamsvleesWell done70°C

3. Kerntemperatuur varkensvlees

Ribben
Onder de ribben vallen: spareribs (baby back rips) en dikke ribs,

RibbenWell done70°C

Varkensrollade, vlees aan bot
Rollade, varkenshaas, porchetta

Rollade en vlees aan botMedium58-63°C
Well done70°C

Varken BBQ-klassiekers
Schouder, procureur, buikspek, boston butt

SchouderWell done70°C
Procereur & boston butt (pulled pork)Well done88°C
BuikspekWell done75°C

4. Kerntemperatuur gevogelte (kip)

Kip & kalkoen
Voor een hele kip is het bijvoorbeeld belangrijk om de dij/poot afzonderlijk van de borst (filet) te controleren.

FiletWell done70°C
Dij zonder botWell done72°C
Dij met botWell done72°C
Vleugel en pootWell done85°C

5. Kerntemperatuur vis

Vis
Voor vis is het belangrijk dat het vlees niet meer glazig is.

ZalmMedium55°C
Witte vis (kabeljauw, zeebaars, dorade)Well done60°C
TonijnMedium rare50°C

6. Kerntemperatuur wild

Wild
Wild zoals eend, konijn, haas, wild zwijn, parelhoen en hert (ree).

EendMedium65°C
Well done79-82°C
Haas filet en rugMedium52-55°C
Well done82°C
HazenboutWell done82°C

Disclaimer

Deze blog hebben wij geschreven met dank aan informatie van onderstaande website:
Meer dan vlees
24 Kitchen
BBQ-Helden

Bastiaan

BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

Nieuwste recepten

Kruidenboter met verse kruiden, knoflook en roomboter
Bastiaan

Deze romige kruidenboter wil je proeven en maken. Super simpel en lekker.

Bekijk recept play_arrow
Toetje met gegrilde ananas!
Niels

Na dit toetje wil je nooit meer iets anders na het eten!

Bekijk recept play_arrow

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Andere Blogs & Vlogs

star_rate
Hoe houd jij de BBQ onder controle? Vuurbeheersing deel 2: de snake-methode!
play_arrow
Opening eerste Weber Original store