bbqproof.nl Blog&Vlog BBQ op vakantie

BBQ op vakantie

star_rate
BBQ op vakantie

BBQ op vakantie

Het is elk jaar weer een terugkerend fenomeen voor veel Nederlanders; kamperen! Duizenden mensen laten de dagelijkse drukte achter zich en vertrekken met camper, caravan of tent de wijde wereld in om een paar weken volledig tot rust te komen. Wat veel mensen hierin aanspreekt is het leven in de open lucht. Een goede BBQ is hier dan volgens ons echt onmisbaar, want wat is er nu lekkerder dan in de korte broek met ontbloot bovenlijf het vuur te trotseren op de camping of in het park? Niks toch?! 🙂

Nu is het natuurlijk mogelijk om in de Duitse, Franse of Spaanse supermarkten kant-en-klare BBQ spullen te halen maar het is veel lekkerder om zelf aan de slag te gaan, net als thuis! Want hoe gaaf is het als jij op de camping wereldse gerechten van de BBQ maakt terwijl je jouw buren ziet aanrommelen met voorgegaarde hamburgers!

Belangrijk bij een goede BBQ is geduld. Je bent niet op vakantie gegaan om gehaast te leven. Neem daarom ook de tijd om lekker te koken. Wij gaan vaak voor een BBQ-menu waarbij je verschillende gerechten serveert gedurende de avond. Op deze manier maak je optimaal gebruik van de tijd en dat proef je terug. Én het is gewoon gezellig.

In deze blog geven wij je een aantal tips en een paar ideale gerechten om jouw vakantie BBQproof te maken. Kortom, heerlijk genieten van de zwoele Mediterrane avonden met daarbij jouw ultieme creaties van de BBQ! Have fun!


Onze BBQ tips voor de camping of in het park

#1 Zorg voor een goede BBQ
Wanneer je uit wilt pakken op de camping is het handig om een BBQ met deksel te hebben want dat zijn zelfs ‘low& slow’ bereidingen mogelijk! Daarom zijn wij fan van de WGA (Weber Go Anywhere). Deze compacte barbecue lijkt door zijn vorm niet op de Master Touch maar kan alles wat zijn ‘grote broers’ ook kunnen. Alleen dan in meeneem formaat en een handige vorm. Door deze vorm kan je met deze BBQ ook indirect grillen. Daarom zijn wij fan! Of je nu op je balkon zit, in het park of op de camping je kan dus ‘gewoon’: pulled pork, picanha of een zeebaars bereiden. En binnen no-time verplaats je de kolen en kan je direct burgers grillen of een zalm roken. Daarnaast heeft de vorm nog een voordeel; je kan er een heleboel accessoires in kwijt. Scheelt weer extra sjouwen!

#2 Neem de juiste spullen mee
Om de BBQ-koning van de Europese campings te worden is goed materiaal noodzakelijk. Je hoeft natuurlijk niet al je barbecue-gereedschap mee te nemen aangezien je ook nog wat ruimte voor bijvoorbeeld kleding wilt overhouden. Echter zijn er een aantal accessoires waarvan wij vinden dat deze niet kunnen ontbreken.

Uit ervaring kunnen we spreken dat niet altijd de gewenste spullen aanwezig zijn op je vakantieadres. Daarom nemen wij deze accessoires altijd mee: tang en spatel, thermometer, Handschoenen, kleine schoonmaakborstel en ons messenset. Verder is het handig om olijfolie, keukenrol, zout en peper mee te nemen of in ieder geval op je ‘boodschappenlijst’ zetten voor daar. Dit zijn namelijk echt van die boodschappen die wij vergeten te halen maar wel zo handig tijdens een BBQ-sessie. Mocht je de ruimte hebben kan je natuurlijk meer meenemen, bekijk dan eens dit blog over ons BBQ-gereedschap.

 

#3 Hou het schoon
Probeer net als thuis schoon te werken! Houd daarom al je verse producten goed gekoeld en voorkom kruisbesmetting door je gereedschap tussentijds schoon te maken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je op vakantie ziek wordt. Een schone BBQ werkt ook fijn. Hoe je jouw BBQ schoonmaakt is te zien in deze video. Nog een extra tip hierbij is dat keukenpapier met olie ook ideaal als aanmaakblokje dient! Twee vliegen in één klap dus!

#4 Veiligheid boven alles
Deze tip klinkt misschien een beetje overdreven maar een ongeluk zit ook op de camping in een klein hoekje. Je bent met gloeiend heet houtskool en/of briketten bezig en je wilt niet dat volwassen en/of kinderen zich hieraan bezeren. Let daarom goed op waar je jouw BBQ neerzet. Zorg dat deze beschut staat op een stevige ondergrond en houd evt. een emmer water achter de hand. Het is geen pretje om een gloeiend kooltje in je teenslipper te krijgen weten wij uit eigen ervaring :-(. Verder is een kleine BBQ als bijvoorbeeld de WGA zo compact, dat elk onderdeel erg warm wordt. Denk aan de schuiven waarmee je de zuurstof toevoer regelt. Handschoenen zijn dus zeker aan te raden.

#5 Internationale namen van vlees
Mocht je vocabulaire niet toereikend zijn om bij een buitenlandse slager of restaurant vlees te kunnen bestellen maak dan gebruik van onze handige vertaaltabel in de BBQ&A! Hierin hebben wij in het Duits, Engels, Frans en Spaans de bekendste vleessoorten beschreven. Hoe gaaf is het als jij op vakantie een mooi stuk ‘Onglet’ of ‘Solomillo’ bestelt! Dus borst vooruit en onze tabel in de hand voor een onvergetelijke ervaring bij de slager of restaurant in het buitenland!


Maak je WGA BBQproof

Uiteinlijk gaat het erom dat jij je eigen BBQ leert kennen. Simpelweg uren maken zodat je vertrouwd raakt met de BBQ en precies weet wat je kan doen. Hierbij is het handig om met een aantal zaken rekening te houden.

Hoeveelheid houtskool
Als je direct gaat grillen, kijk dan uit dat het rooster niet te dicht op het houtskool zit. Je product verbrand dan logischerwijs sneller.

Direct en indirect
Zorg voor een directe en indirecte zone. Wij kiezen vaak voor een verdeling van 1/3 direct en 2/3 indirect. Dus in 1/3 van de WGA leggen wij houtskool (dit is dan de directe (hete) zone) en het andere gedeelte laten we vrij. Je kan hier bijvoorbeeld een lekbakje in zetten om vocht/sappen op te vangen.

Ventilatie schuiven
De temperatuur regel je met de schuiven aan de zijkant en bovenkant. Hierbij is het eigenlijk heel simpel: alles open betekent veel zuurstof en dus zal de BBQ erg warm worden. Wanneer je met de schuiven gaat spelen kan je dus de temperatuur regelen. Wij zetten de schuiven aan de zijkant vaak diagonaal; bij het houtskool dicht en onder het product open. Voor de schuiven op het deksel is het belangrijk dat je de schuif boven het houtskool dicht houdt en boven het product open. Op deze manier stuur je de luchtstroom langs je product. Heerlijk als je bijvoorbeeld gaat roken.


Stoere BBQ recepten voor op vakantie

Hieronder doen wij een paar suggesties voor stoere gerechten waarmee jij de onbetwiste eindbaas van de camping wordt. Dit is natuurlijk maar een kleine greep uit ons BBQ repertoire. Ons complete aanbod is te vinden op onze recepten pagina!

Kipsaté
Deze klassieker is een absolute aanrader voor op de camping. Met onze simpele bereiding kan het bijna niet mislukken! En de smaak? Tjah, dit moet je geproefd hebben om te geloven. Klik hier voor ons recept! Sateh met zelfgemaakte satesaus

Longhaas ‘caveman-style’
Zelfs caveman style is mogelijk op de camping. Wij zijn er van overtuigd dat jij jezelf hiermee populairder maakt dan het animatieteam. Het prachtige rundvlees rechtstreeks in de kolen. Dat trekt 100% toeschouwers. Klik hier voor ons recept!
BBQen als een oermens

Broodje Pulled Salmon
Verse zalm is bijna overal te krijgen. Hoe lekker is het dan om deze zelf te roken en als lunch / snack op de camping te maken. Klik hier voor ons recept!
Pulled zalm op de camping

MOINK-balls
Ook voor de snacks is de BBQ natuurlijk uitermate geschikt. De inmiddels beroemde MOINK-ball is bijna onmisbaar tijdens jouw BBQ avonturen. Mocht je nog geen contact hebben gelegd met jouw camping genoten brengt deze snack daar 100% verandering in. Klik hier voor ons recept!
Het lakken van de gehaktballetjes

Zeebaars gerookt en gegrild
Ik vind de visafdelingen in het buitenland altijd erg leuk om te zien. Kraakverse vis die ter plekke voor je wordt schoongemaakt. Zeebaars is in Europa ook een populaire vissoort die bijna in alle winkels is te krijgen. En als je hem op onze manier bereidt wil je nooit meer naar huis, dat beloven we! 🙂 Mocht je nou geen rookhout hebben kan je de zeebaars ook enkel grillen. Dat is ook super lekker!! Klik hier voor ons recept!

BBQproof burger
Tjah, wat wil je nog meer? Een burger met verschillende smaken die je bijna laten huilen van geluk. Zoet, pittig, fris, zout, alles komt voorbij zodra je een hap neemt van deze BBQproof-burger. Vergeet de burger uit de kantine en bereid je voor op de ultieme burgervaring! Klik hier voor ons recept! BBQproofburger

Met deze tips weten wij zeker dat we jouw vakantie BBQproof kunnen maken. Dus houd de telefoon of tablet dicht bij je en zet onze site onder de favorieten. Of je print het netjes uit en plakt het in je paspoort, dan kan je het ook niet kwijtraken!

Noot van de auteur: Check voordat je boekt of er gebarbecued mag worden op een camping! Dit is soms verboden en het is natuurlijk zonde als jij met de wagen volgeladen met BBQ spullen aan komt en het niet mag. 🙁

Disclaimer

Het volgend product uit dit artikel is gesponsord.

– De WGA BBQ door Weber Nederland

Weber NL bedankt. 🙂

Niels

Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Lees meer

Alle reacties (6)

  1. Hoi Mannen, als liefhebber van camping + BBQ = feest met de hele straat, heb ik een tipje. Zaag je rooster door het midden en slijp de scherpe randjes er vanaf. daardoor kan je starter ook in de WGA en kan je rooster ook gewoon in de WGA.
    Super handig en voorkomt dat het een smerige boel is na het grillen.

    Reactie door Sven op 10-08-2018 om 10:55

    • Goede tip Sven! Thx!

      Reactie door Niels op 13-08-2018 om 08:47

  2. Hoi ik heb de WGA al een jaar of 2 en die gaat altijd mee op vakantie . Ik vind het een super ding van de weber . Alles wat ik thuis maak op de master touch 57 kan je hier ook op maken.

    Reactie door Jeroen op 05-07-2018 om 11:36

    • Het is echt een bijzonder apparaat! Super klein maar enorm functioneel! We zijn ook blij dat we hem in huis hebben 😉

      Reactie door Niels op 06-07-2018 om 06:42

  3. Als beginnende BBQ’er en bezitter van de WGA was dit artikel precies wat ik nodig had, tnx boys!

    Reactie door Gerrit op 04-07-2018 om 10:01

    • Graag gedaan Gerrit! Veel plezier ermee. 🙂

      Reactie door Bastiaan op 04-07-2018 om 10:29

Laat een reactie achter

Nieuwste recepten

Beenham met honing-mosterdsaus
Niels

De klassieker voor op zondag, Kerst of een andere dag natuurlijk...

Bekijk recept play_arrow
Gepofte aardappel met zelfgemaakte kruidenboter
Bastiaan

Aardappel in de folie tussen het houtskool! Super simpel en lekker!

Bekijk recept play_arrow

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Andere Blogs & Vlogs

star_rate
Hoe houd jij de BBQ onder controle? Vuurbeheersing deel 2: de snake-methode!
play_arrow
Opening eerste Weber Original store